keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Mistä löytyis karhun voimat ja pöllön viisaus selvitä tulevista haasteista

Kuva on otettu 2011 Kuusamossa
Viimeksi kerroin takana olevan vuoden mukanaan tuomista haasteista. Ne eivät ole valitettavasti pienentyneet yhtään.

Nyt ongelmana on erittäin hankala tautiyhdistelmä. Alzheimerin lisäksi mukana on Lewyn kappale -taudin oireita ja haastava Levottomien jalkojen oireyhtymä. Lewyn kappale -taudille on tyypillistä reagointi keskushermostolääkkeille. Vuosi meni, ennenkuin syy reagointiin selvisi.  Näistä kerroin jo edellisissä postauksissa.

Tällä hetkellä suurin haaste on, että ei ole toimivaa lääkettä, jolla voitaisiin rauhoittaa yön seutuna voimakkaasti oireilevat jalat. Uni jää niin vähiin, että se vie molempien voimat. Nyt ongelmaan on etsitty apua vuodeosastolla - mutta yhtälö taitaa jäädä ratkaisematta.

Levottomien jalkojen ongelmaan, joka on meillä molemmilla perinnöllistä, olemme etsineet lääkkeetöntä vaihtoehtoa jo koko tämän vuoden.  Meiltä löytyvä voidearsenaali on melkoinen. Vaihtokylvyt illoin ja usein yölläkin ovat auttaneet parhaiten. Jalkoja hierotaan, voidellaan ja paketoidaan pitkin yötä. On kokeiltu märkää sukkaa, kuivia sukkia, alumiinifoliota ja jos vaikka mitä.

Nyt rakentelin monta päivää painopeittoa - tosin lopputulos jäi toimimattomaksi. Molempien voimat alkavat olla vähissä. Yöunen puute hankaloittaa kotihoitoa, eli jotain vaihtoehtoja on löydyttävä.

Taiston vuodeosastojakson aikana olen yrittänyt sukeltaa SiunSoten palveluviidakkoon. Tein hakemuksen omaishoitosopimuksesta jo syyskussa verkossa. Tänään sain puhelimeen ihmisen, joka antoi ihan selkokielellä ohjeita, keneen ja missä järjestyksessä minun pitäis ottaa yhteyttä, jotta saisimme jonkinlaisen ratkaisun ongelmiimme.

Eipähän ole hommaa tehty helpoksi. Minä olen sentään vanha byrokraatti, joka olen eläkeaikanakin surfaillut netissä joka päivä. Miten ihmiset, joilla ei ole tietokonetta, eikä voimia ottaa selvää menettelyistä eikä tapella oikeuksistaan, saavat tasavertaiset palvelut? Epäilenpä, että eivät saakaan.

AVOT-hankkeen tavoitteena on: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Tämä on hyvinvoinnin ja terveyden kärkihanke. Milloinkahan tämä muuttuu käytännöksi, vai muuttuuko koskaan.  Tämän päivän säästöt voivat kostautua tulevaisuudessa omaishoitajien sairastumisina ja uupumisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti