lauantai 3. kesäkuuta 2017

Eteenpäin elävän mieli

Kevään kuntoutusjakso Ilomantsin Toivonlahdessa oli jälleen hyvä. Muutama osallistuja oli vaihtunut. Fyysistä kuntoa kohotettiin lenkkeilen ja jumpaten sekä salissa että vedessä. Henkinenkin kunto sai eväitä erityisesti psykologin mainioiden tarinoiden kautta. Kotailta lettuineen ja makkaroineen kasvatti yhteishenkeä.

Tällä viikolla oli ensitietopäivä vuoden aikana Nurmeksen, Juuan ja Valtimon muistidiagnoosin saaneille omaisineen.  Neurologi kertoi parin tunnin aikana varsin perusteellisesti muistisairauksista. Iltapäivällä saimme tietoa kotipalveluista ja kunnon hoidosta ja sen vaikutuksista. Muisyhdistyksen edustaja kertoi vertaistuesta ja tarjolla olevista palveluista. Kokonaisuutena tietopaketti oli varsin kattava. Toivottavasti monet löytävät tiensä vertaistukiryhmiin.

Me olemme tämän vuoden alussa olleet Siun Soten piirissä. Tälle alueelle on perustettu omaishoitajien asiakasraateja. Valtakunnallisestikin tätä voidaan pitää jonkinlaisena kokeilualueena soteen siirryttäessä. Lähdin mikaan Pielisen alueen raatiin, koska nyt on paras aika päästä vaikuttamaan palvelujen kehittämiseen. Esimerkkinä toiveista on saada jonkinlainen omalääkärijärjestelmä. Jos lääkäri vaihtuu koko ajan ja jokainen lisää uusiin vaivoihin lääkkeitä, helposti käy niin, että kukaan ei katso kokonaisuutta ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia.

Kuntoilupuolella meillä on tanssi edelleen yhteinen ykkösharrastus. Eilen oli Kajasteen tanssilavan kesän avajaiset. Koleasta kelistä huolimatta väkeä oli ihan sopivasti tanssimista ajatellen. Liikunta piti lämpimänä. Tanssihan on yksi parhaista kuntoilumuodoista muistia ajatellen ja mikä parasta, se on mukavaa. Kajaste on yksi upeimmista tanssipaikoista, missä olen käynyt. Se on vaaran päällä Nurmesjärven rantamaisemassa.

Meillä oli viime viikolla jälkikasvun kanssa yhteinen leipomispäivä. Tytär sai idean kuvata videolle leivänteon eri vaiheita ja sen kautta perinteitämme tuleville polville. Taisto hoiti uuninlämmityksen ja leipien paistamisen. Tässä pätkä lapsuukotien muistelua.